Videoassistance til fodbolddommere.. er det en god idé?


 

I en nylig superligakamp mellem Hobro og Esbjerg, ramte Hobros spiller Jonas Damborg bolden med brystet inde i feltet, men dommer Dennis Mogensen så det som en berøring med armen og dømte et kontroversielt straffespark med store protester til følge. Jonas Damborg fik en advarsel.

TV-billeder viste dog, at der ikke var tale om en armberøring og Hobro indgav efter kampen derfor en indsigelse over dommen til DBU. Dommer Dennis Mogensen erklærede sig efter kampen og efter bekendtgørelse med TV-billederne sig enig i, at der ikke var tale om en armberøring.

 

 

DBU’s disciplinærinstans nulstillede herefter Jonas Damborgs karantænepoints, mens hans holdkammeraters advarsler dog blev fastslået at stå ved magt henset til de ulovlige protester. Kampens resultat forblev ved sin magt.

 

 

Sagen har endnu engang indledt snakken om, hvorvidt man bør tillade tv-optagelser til at afgøre tvivlsomme dommerkendelser.

 

 

FIFA har også i de seneste år haft emnet på dagsordenen. Det amerikanske og hollandske fodboldforbund har som fortaler for videoanvendelse i forbindelse med tvivlsomme dommerkendelser foreslået en løsning, hvorved en fysisk ”videodommer” under kampen placeres i et til banen tilstødende rum med 7 skærme der sender live-billeder fra kampen. Det kan herved af denne videodommer afgøres, hvorvidt der er basis for at dommeren skal dømme røde kort, straffespark og mål. Hver gang en muligheden potentiel dommerkendelse opstår, afbrydes kampen 60 sekunder. I disse 60 sekunder skal  videodommeren vurdere den potentielle kendelse på baggrund af videooptagelserne, kommunikere det ned til kampens dommer og kampens dommer skal herefter træffe sin beslutning.

FIFA har dog delte meninger om forslaget idet indførelsen vil ændre på den helt grundlæggende måde hvorpå spillet spilles.

 

 

Det amerikanske fodboldforbund advokerer for at man bør optimere korrektheden af dommerkendelser om røde kort og straffespark. Hensynet har samme legitimitet som hensynet bag indførelse af mållinjeteknologi.

Kritikere anfører modsat, at det vil ødelægge spillet med de mange afbrydelser og at dehumaniseringen af dommerkendelserne ødelægger fodboldsporten.

 

 

Sportsretsadvokaten, Jens Bertel Rasmussen, udtaler: "Ifølge FIFAs fodboldregler nr. 5, er dommerens beslutninger der knytter sig til kampen endelige, herunder afgørelser af om der var mål eller ej, samt hvad kampens slutresultat blev. Det betyder at man aldrig kan få ændret en afgørelse som dommeren har truffet i kampen, medmindre han ved hjælp af hans hjælpedommere bliver opmærksom på at han har begået en fejl, og betinget af at han ikke har startet spillet inden han omgør dommen".

 

 

Advokaten fortsætter: ”Det er således et spørgsmål om fortolkning, hvorvidt der under denne fodboldregel kan indføres en videodommerprocedure efter forslaget fra det amerikanske fodboldforbund. Det er i min optik problematisk, hvorvidt dommeren kan afbryde spillet hver gang et rød kort, straffespark og mål potentielt kan dømmes. Personligt mener jeg at det er forbundet med store problemer og ødelæggende for det sportslige aspekt, hvis man skulle afbryde en kamp konstant for at lade teknikken afgøre dommerens kendelser. Dommerfejl er en del af spillet og det er også spillernes og fansenes uenighed med dommeren, der generer spænding og gør den dynamiske fodboldsport interessant.”

 

 

Fandt du denne artikel interessant? Så kan du på det varmeste anbefales sportsretsadvokatens bog ”For Sportens Skyld – et indspark fra et liv i sportsjura”. Bogen kan købes på SAXO eller ved henvendelse til en af vore medarbejdere. Bogen fås både som e-book og paperback.

Har du brug for rådgivning eller juridisk bistand?

Kontakt os i dag på:

70 25 21 15

 

København

Bredgade 30

1260 Kbh K

 

Svendborg

Mæglergaarden

Frederiksgade 1

5700 Svendborg

Programmering:Shopbiz