UEFA UDELUKKER TYRKISKE FODBOLDKLUBBER


3 tyrkiske fodboldklubber er blevet udelukket fra al europæisk fodbold næste år, herunder klubberne Bursaspor og Gaziantepspor, samt storklubben fra Istanbul Besiktas.

 

Onsdag kom det frem i medierne, at det europæiske fodboldsforbund UEFA har udelukket holdene fra at deltage i internationale klubtuneringer i en nærmere periode. Både Besiktas og Bursapor skulle ellers have deltaget i næste sæsons Europa League-kvalifikationen, henholdsvis anden- og første kvalifikationsrunde.

 

Sanktionen skyldes, at både Besiktas, Buraspor og Gaziantepspor har rod i økonomien, herunder bl.a. at de ikke kan betale løn til deres spillere. Udelukkelsen er således sket i medfør af UEFA’S krav om Financial Fair Play (FFP) og de regelsæt, der udspringer heraf. Det er offentligt kendt at Besiktas har en gæld i milliardklassen, men om dette er hele grunden til udelukkelsen vides endnu ikke.

 

Sanktionernen er differentierede. For Besiktas vedkommende er klubben udelukket fra at deltage i de næste to internationale tuneringer, som klubben måtte kvalificere sig til indenfor de næste fem år. Desuden fremgår det af en børsmeddelelse, at Besiktas derudover er tildelt en bøde på 200.000 euro grundet de manglende lønudbetalinger til spillere og andet personel. 

 

Besiktas har midlertidigt appelleret dommen til den internationale sportsdomstol CAS.

 

 

Hos Berteln Rasmussen Advokater har vi bl.a. i et indlæg per den 26 januar 2012 kommenteret på de europæiske fodboldklubbers samlede enorme gæld. I en rapport offentliggjort af UEFA i slutningen af 2010 viste det sig, at den samlede gæld for 650 af Europas fodboldklubber var på ca. 10 mia. euro. Rapporten var et wake-up call for de gældsramte klubber.

 

Den fulde implementering af FFP-reglerne er blevet udskudt, netop for at giver klubberne mere tid til at tilpasse sig de nye krav. Den oprindelige tidskala for reglerne er strakt ud, således at den femårige faseopdelte implementering nu endelig afsluttes i 2015, fremfor 2012.

 

De nuværende FFP-regler foreskriver, at de fodboldklubber, der ønsker at tage del i de europæiske tuneringer skal udligne deres fodbold-relaterede udgifter over en tre-årig periode frem til 2014-2015 sæsonen. 2011-2012 sæsonen er den første sæson, der relaterer sig mod 2014-2015 sæsonen. I sammenhæng hermed har UEFA i 2010 fornyet deres licenssystem, således at visse økonomiske kriterier også skal være opfyldt allerede inden FFP-reglerne er fuldt implementerede – for at klubberne kan få den for deltagelse i europæiske tuneringer nødvendige licens.

 

UEFA’s nægtelse af at udstede licens for den europæiske sæson 2012-2012 skyldes således klubbernes brud på UEFAs Club Licensing regulation og ikke direkte FFP-reglerne. De tyrkiske fodboldklubber er de første der oplever konsekvenserne af ikke at leve op til de økonomiske kriterier siden fornyelsen af reglerne i 2010.

 

UEFA har ikke specificeret præcist hvilke artikler klubberne ikke efterlevede, men umiddelbart er der tale om en overtrædelse af regulations art. 49 og/eller art. 50.

 

I medfør af regulationens art. 49 skal klubben bevise at den ikke har nogen forfalden gæld, der udspringer af transfer-aktiviteter fra sidste periode for transfere. Gæld er i denne forbindelse skyldige beløb til fodboldklubber som følge af overdragelse af aktiviteter, herunder trænings-kompensation og solidaritets-bidrag, samt andre lignende beløb.

 

I medfør af regulationens art. 50 skal klubben desuden bevise at den ikke har forfalden gæld til arbejdstagere, samt sociale myndigheder og skattemyndighederne. Gæld er således i denne forbindelse både gæld der udspringer af kontraktsretlige forpligtelser og forpligtelser, der følger af lov.  

 

I medfør af regulationens art. 72, om den disciplinære procedure, vil alle brud på regulationens artikler sanktioneres af UEFA i overensstemmelse med UEFA’s Disciplinary Regulations, hvorunder udelukkelse fra europæiske tuneringer og bøder hører.

 

 

Hos Bertel Rasmussen Advokater mener vi, at Financial Fair Play reglerne og licenssystemet umiddelbart vil medføre en fodbold hvor sporten er mere i centrum. Reglerne vil udelukke at man kan drive fodboldklubber med så store underskud som det ofte ses. FFP-reglerne vil medføre en mere rationel og disciplineret drift af klubbernes finanser og dermed sikre en beskyttelse af den langsigtede levedygtighed af europæisk fodbold, hvor sportenog ikke pengene er i centrum.

Programmering:Shopbiz