Rusland suspenderes i international atletik


Det internationale atletikforbund IAAF, besluttede i fredags den 13. november 2015 at suspendere det russiske atletikforbund midlertidigt fra alle internationale konkurrencer, herunder World Athletics Series og OL. Videre er Ruslands værtskab for World Race Walking Team mesterskabet og World Junior mesterskabet i 2016 i fare hvis ikke suspensionen løftes inden. Russiske atleter må dog gerne deltage i indenlandske konkurrencer og Rusland er desuden stadig forpligtet til at overholde antidoping regler.

 

Suspensionen ophæves først når Rusland har opfyldt en række kriterier, som skal fastsættes af IAAF.

 

Sagen tog sin start, da en tysk dokumentar om dopingkulturen i Rusland blev bragt sidste vinter. I dokumentaren medvirkede to whistleblowere, som har tidligere tilhørsforhold til russisk atletik.

 

 Parret berettede i dokumentaren om den russiske dopingkultur og om systematikken heri. Både ledere og trænere opfordrer, ifølge parret, til doping og der bliver tilmed afholdt kurser i hvordan man doper sig. Desuden bliver der formidlet falske identiteter når dopingkontrol skal afvikles og folk bliver bestukket, når der fra tid til anden skal dækkes over positive blodprøver.

Parret lever i dag i frygt for repressalier og er bosat uden for Ruslands grænser og under andre navne.

 

På baggrund af dokumentaren  iværksatte WADA i starten af år 2015 omfattende undersøgelser, som for nylig udmundede i en 323 siders lang rapport, som konkluderede omfattende brud på reglerne.  WADA opfordrede i forlængelse heraf IAAF til at udelukke Rusland fra international atletik. Også den internationale olympiske komité, IOC, har efterfølgende opfordret IAAF til at suspendere det russiske atletikforbund.

 

IAAF har vist sig lydhør og offentliggjorde således i fredags suspensionen af det russiske atletikforbund. Rusland reagerede i første omgang på suspensionen ved at sportsministern Vitalij Mutko udtalte, at Rusland mente at der var tale om et komplot, hvis eneste formål var at fremme russiske konkurrenters vinderchancer.

 

Efterfølgende har Mutko dog sammen med Putin og den øvrige russiske idrætstop ændret holdning og proklameret, at Rusland nu vil iværksætte en intern undersøgelse, som med størst mulig gennemsigtighed skal kortlægge en eventuel russisk dopingkultur.

 

Det er IAAF’s forhåbning, at suspensionen nu åbner op for samarbejde mellem Rusland, IAAF og WADA.

 

Desuden har en uafhængig etisk kommission under IOC i kølvandet på WADA-rapporten udelukket den tidligere IAAF præsident og nuværende IOC-æresmedlem Lamine Diack. Han er nemlig mistænkt af WADA for at have modtaget en million euro for at dække over positive dopingprøver. Den franske anklagemyndighed undersøger nu sagen nærmere.

 

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt udtaler til sagen: ”Der er tale om skrap, men yderst nødvendig sanktion mod en af sportens supermagter. Doping er altødelæggende for sport og IAAF er nødt til at tage politisk afstand. Det er mit håb, at suspensionen vil tvinge Rusland til at gøre op med den fastforankrede dopingkultur i landets sportssamfund. Dette skal være den afgørende forudsætning for at løfte suspensionen igen – og det kræver helt sikkert et omfattende russisk oprydningsarbejde.”

 

Fandt du denne artikel interessant? å kan du på det varmeste anbefales sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussens bog ”For Sportens Skyld – et indspark fra et liv i sportsjura”. Bogen kan købes på SAXO eller ved henvendelse til en af vore medarbejdere.

 

 

Har du brug for juridisk rådgivning eller bistand?

Kontakt os i dag på:

Tlf. 70 25 21 15

mail@bertelrasmussen.dk

 

 

Svendborg:

Mæglergaarden

Frederiksgade 1

5700 Svendborg

 

København:

Bredgade 30

1260 København K 

 

 

 

Programmering:Shopbiz