Opfølgning på sagen om Luis Suarez


I artiklen af den 25. juni 2014 behandles sagen fra Uruguays kamp mod Italien, hvor uruguayanernes absolutte stjerne, Luis Suarez, bed den italienske forsvarsspiller Giorgio Chiellini.

 

Nu er FIFA kommet med sin afgørelse, der som forudsagt i artiklen var usædvanligt streng, henset til tidligere afgørelser. Luis Suarez blev ikendt 9 spilledages karantæne samt 4 måneders karantæne fra enhver fodboldrelateret aktivitet. Hertil kommer ligeledes at Suarez ikke må opholde sig på noget stadium I den periode karantænen varer ligesom han endeligt tilkendes en bøde på 100.000 CHF (ca. 613.481,827 Danske kroner)

 

Afgørelsens hjemmel:

Ved sin afgørelse har FIFA brugt bestemmelserne i FIFAs disciplinære kodeks art. 48 par. 1 lit. d, og art. 57. Førstnævnte angår overfaldslignende tilfælde, hvor en spiller direkte angriber en modspiller. Artikel 57 omhandler det mere generelle forbud mod nedsættende og fornærmende opførsel. At FIFA ikke i den forbindelse har anvendt kodeksets artikel 40 om gentagelsestilfælde viser sandsynligvis, at Suarez’ tidligere sager af lignende karakter, ikke kan tages til efterretning. Dette må begrundes med, at disse tidligere sager er afgjort af nationale forbund.

 

9 spilledages karantæne:

Første del af straffen angår alene officielle kampe og vil således udelukke Suarez’ deltagelse i kampe for det uruguayanske landshold, i overensstemmelser med FIFAs disciplinære kodeks. Den første af disse kampdage var Uruguays kamp i ottendedelsfinalen, mod Columbia. En kamp, hvor Uruguay i øvrigt tabte 0-2 og dermed blev sendt ud af turneringen. De resterende otte spilledage vil herefter gå over til næste turnering i FIFA regi; altså landskampe for Uruguay.

 

4 måneders generel karantæne:

Den anden del af straffen går på 4 måneders karantæne fra enhver fodboldrelateret aktivitet samt forbud mod at opholde sig på et hvilket som helt fodboldstadium. Denne karantæne griber således ikke alene ind i FIFA relaterede kampe, men også kampe afholdt under øvrige forbund, herunder UEFA og nationale forbund. Dette medfører altså at karantænen ligeledes vedrører kampe for Suarez’ klub Liverpool. Dette rejser nogle interessante spørgsmål omkring partsbegrebet og dermed mulighederne for at appellere afgørelsen.

 

Den erfarne sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussen udtaler om dette, at: ”Det er efter min opfattelse første gang vi ser, at et forbund træffer en afgørelse, der på den måde griber ind i nationale turneringer afholdt af andre forbund. Det bliver derfor spændende at se, hvordan appelvurderingen falder ud.”


Det følger af kodekset, at enhver som har været part under behandlingen I første instans, og har lovlig interesse i en ændring af den trufne afgørelse, kan indklage afgørelsen for FIFAs appel komite, jf. kodekset art. 119. Det er i den forbindelse en uomtvistelig kendsgerning, at Uruguays fodboldforbund og Luis Suarez selv vil være parter. Henset til ovennævnte karantæne er det dog nærliggende at også Liverpool vil være omfattet af partsbegrebet. Det er netop Suarez’ klub, hvor han gør sit daglige virke, der vil mærke karantænen mest af alle.

 

Det er således stadig min opfattelse, at FIFAs strenge afgørelse er korrekt. Som omtalt i den tidligere artikel må dette særligt ses i lyset af, at Luis Suarez tidligere af UEFA, er blevet straffet for lignende bidepisoder. Men principielt må der dog stilles spørgsmålstegn ved konsekvenserne af, at FIFA på den måde griber ind på UEFAs og de nationale forbunds områder.

 

Fandt du denne artikel interessant?  Så kan du på det varmeste anbefales sportsretsadvokatens bog ”For Sportens Skyld – et indspark fra et liv i sportsjura.” Bogen kan købes på SAXO eller ved hevendelse til en af vore medarbejdere.

Har du i øvrigt brug for juridisk rådgivning eller bistand? Kontakt os i dag på:

København

Laurahus, Kompagnistræde 20 a 1. sal

1208 København K

 

Svendborg

Mæglergaarden, Frederiksgade 1

5700 Svendborg  

Kommentarer

Posted by Julie on
Hård straf - men retfærdig!
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)Programmering:Shopbiz