Mistillid ødelægger kvindelandsholdets fremtid


Kvindelandsholdskonflikten har udstillet en af de største farer ved forhandlinger mellem samarbejdspartnere, som er afhængige af hinanden - når tilliden og respekten forsvinder.

 

DBU og Spillerforeningen har en lang forhandlingshistorie bag sig, som kulminerede i november 2016, da parternes uenigheder om seneste aftaler for herrelandsholdet skulle afgøres af Dansk Idrætsforbund ved Idrættens Højeste Appelinstans.

 

Sagen tabte DBU.

Efter sagen udtalte DBU´s direktør Claus Bretton-Meyer at han ikke ville have indgået aftalen i marts 2015, hvis han havde kendt til resultatet af afgørelsen.

Den pågældende aftale blev indgået efter et dramatisk tilløbsstykke, der var tæt på at sende spillerne ud i strejke og unionen ud i en aflysning af to landskampe. Spillerforeningen var under forhandlingerne personificeret ved Mads Øland.

 

Man skal have parternes historie i baghovedet når man ser på den nuværende konflikt i helikopterperspektiv.

 

Jeg er ikke i tvivl om, at da DBU sad med voldgiftsafgørelsen og skulle se fremad, så besluttede DBU sig for, at de ikke mere ville lade styre af Mads Øland. Og det kan jeg godt forstå.” udtaler sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen.

 

Når man er parter i et løbende samarbejde, så er det essentielt, at respekten og tilliden opretholdes selvom man kan have forskellige synspunkter og interesser.

 

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen fortsætter:

 

“Det øjeblik respekten forsvinder og der opstår mistillid imellem parterne, så er det umuligt at få den fornødne dialog.

 

I mine øjne har Mads Øland presset citronen for meget, og har gjort sine medlemmer en bjørnetjeneste ved at bryde tilliden mellem parterne.”

 

Siden voldgiftssagen har respekten og tilliden mellem parterne ganske givet været væk.

 

”Ishockey-spillerne sagde i starten af 2016 fra overfor Mads Ølands magtspil i forbindelse med forhandlingerne om spillerkontrakten. Da Mads Øland trak sig som forhandler for spillerne, fik de den aftale, som de ønskede. Ishockey har ikke set skyggen af konflikt siden. Dette bør fodboldspillerne tage til eftertragtning.”

 

Således udtalte DIF-formand Niels Nygaard til JydskeVestkysten d. 5. november 2017, at DIF og LO med til at nå i mål med 90 % af landsholdsaftalen, og nu er Det Europæiske Fodboldforbund UEFA på DBU´s side og Den internationale spillerforening Fifpro på Spillerforeningens side gået ind i forhandlingerne for at få de sidste detaljer på plads.

 

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt og sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen udtalte til henholdsvis TV2, Tipsbladet og BT da den nuværende fodboldkonflikt kulminerede i midten af oktober i år, at parternes historie stod i vejen for en løsning, og anbefalede, at spillerne skiftede Mads Øland ud.

 

Hvis kvindelandsholdet fremtid i kvalifikationen til VM skal sikres, kræver det nye folk ved forhandlingsbordet.

 

Det er det klare budskab fra sportsretsadvokaterne J. Bertel Rasmussen og Adam Ringsby-Brandt, der udtaler:

 

”Det er nødvendigt, at parterne sætter sig sammen med nye frontfigurer. Vi anbefaler en mand som Jesper Møller, DBU’s formand. Han er advokat og har erfaring med de her sager. Herudover bør formanden for Spillerforeningen, Jeppe Curth indkaldes. Endvidere kunne man overveje at indkalde formanden for divisionsforeningen, Thomas Christensen, til forhandlingerne som forligsmand. Han har stor faglig ballast, der kan vise sig vigtig i forhandlingerne.

 

Så er det de politiske ledere, der tager over, hvilket vil vise den betydning de tillægger at få gjort aftalen færdigt.”

 

Som bekendt bunder kvindelandsholdskonflikten bl.a. i, at kvindelandsholdet ønsker at blive betragtet som arbejdstagere i forhold til DBU i landskampsregi. Desuden er der forhandlet om en øget bonusordning på baggrund af EM-sølvmedaljen. Spillerforeningen med Mads Øland i spidsen har fastholdt kravet om arbejdstager/arbejdsgiver forholdet, selvom det aldrig har været egentlig praksis mellem DBU og landsholdene.

 

Men spillerforeningen bør respektere de nugældende regler, mener J. Bertel Rasmussen:

 

”Det er helt almindelig og respekteret praksis i UEFA og hos andre forbund, at forbundet (DBU) betaler klubberne kompensation og spillerne bonus i forbindelse med landskampe. Sådan har det været længe, og der har aldrig været tale om ansættelseskontrakter. Jeg mener derfor, at spillerforeningen fortsat bør respektere denne praksis og at alle krav om ansættelse hos DBU skal fjernes fra bordet.

 

Forhandlingerne bør fokusere på bonusordninger mellem DBU og landsholdet, og ikke på selve strukturen af aftalen mellem DBU og spillerforeningen. Bonusordningen kan omfatte bonus for udtagelse til landskampe, point, tilskuere og sponsoraftaler samt deltagelse i EM og VM. Spillerne har krævet mere i bonus, men én god præstation behøver i sig selv ikke at skulle berettige en større stigning. Der skal flere resultater til at forøge indtægterne, der begrunder en større bonus til spillerne. Flere gode resultater og mere i bonus.

 

 

 

En politisk uafhængig afgørelse

 

Efter oplysninger fra UEFA træffer UEFA’s disciplinærkomité (Control, Ethics and Disciplinary Body) den 18. november afgørelse i sagen, som afgør kvindelandsholdets fremtid. Om denne udtaler J. Bertel Rasmussen:

 

”UEFA’s disciplinærkomité er et politisk uafhængigt organ, man må formode kun forholder sig til deres eget regelsæt og praksis, som eksempelvis EHF’s Court of Appeal, hvor jeg selv sidder som vicepræsident.

 

Ud fra reglerne er det uomtvisteligt, at kvindelandsholdet står meget dårligt i sagen. Sanktionen bliver formentlig, udover at blive taberdømt 3-0, udelukkelse fra turneringen, en klækkelig bøde fra UEFA og måske udelukkelse fra næste kvalifikationsturnering.

 

Derudover skal DBU ganske givet betale erstatning til det svenske fodboldforbund for manglende indtjening og udgifter i forbindelse med landskampen”

 

 

En psykologisk effekt

 

Selvom reglerne umiddelbart synes klare i sagen, er disciplinærkomitéen ikke udelukket fra at foretage et skøn i forbindelse med deres afgørelse. Dette princip følger af artikel 23 i UEFA’s disciplinære regulativ, hvoraf det følger at disciplinærkomitéen ”… may exercise its discretionary powers and scale

down its disciplinary measures or even dispense with them entirely.”  Bestemmelsens 1. led giver øvrigt også komitéen hjemmel til at inddrage formildende omstændigheder i deres afgørelse.

 

Spørgsmålet er, om det overhovedet kan hjælpe kvindelandsholdets sag.

 

Det mener sportsretsadvokaterne, J. Bertel Rasmussen og Adam Ringsby-Brandt godt kan være tilfældet, og de udtaler:

 

”Det kan have en psykologisk effekt over for disciplinærkomitéen, hvis forbundene i Ungarn, Kroatien, Sverige og Ukraine melder ud, at de er indforståede med, at Danmark kan fortsætte i turneringen og ’slippe’ med et 0-3 nederlag til Sverige og en bøde.

 

DBU bør indhente sådanne tilsagn fra de andre hold i gruppen.

 

Det vil ganske givet gøre et indtryk, men det er vigtigt at understrege, at komitéen ikke har pligt til at lytte til den slags og værdien heraf kan heller ikke fastslås.

 

En fælles beklagelse fra DBU og Spillerforeningen vil heller ikke skade og frem for alt en fælles erklæring om at det nuværende system med standardkontrakter og bonusordning bibeholdes i stedet for kravet om ansættelse, vil sikkert også blive modtaget positivt i UEFA-systemet”

 

 

Jens Bertel Rasmussen og Adam Ringsby-Brandt, Svendborg d. 08-11-2017

 

Relaterede artikler

 

”Spillerforeningen spiller hasard med kvindelandsholdets fremtid”

http://www.bertelrasmussen.dk/index.php/da/nyheder/spillerforeningen-spiller-hasard-med-kvindelandsholdets-fremtid/

 

”Her er konsekvenserne af årets største selvmål”

http://www.bertelrasmussen.dk/index.php/da/nyheder/her-er-konsekvenserne-af-arets-storste-selvmal/

 

”Skal DBU betale løn hvis spillerne bliver gravide”

www.tipsbladet.dk/nyhed/landshold/sportsadvokat-skal-dbu-betale-loen-hvis-spillerne-bliver-gravide

 

”Sportsprofiler i hård kritik efter landsholdskonflikt: Han er giftig og magtsyg”

https://www.bt.dk/fodbold/sportsprofiler-i-haard-kritik-efter-landsholdskonflikt-han-er-giftig-magtsyg

 

”Kendt sportsadvokat: Spillerforeningen spiller hasard med kvindelandsholdet”

https://www.bt.dk/fodbold/kendt-sportsadvokat-spillerforeningen-spiller-hasard-med-kvindelandsholdet

Programmering:Shopbiz