MÅ LANDSHOLDSSPILLERE KALDE SIG SELV OG HOLDKAMMERATER FOR PAT-TEBØRN?


MÅ LANDSHOLDSSPILLERE KALDE SIG SELV OG HOLDKAMMERATER FOR

PATTEBØRN?

- Vi er nogle børn - vi har meget få, der leverer. Vi har stort set kun en anfører, der vinder samtlige af sine dueller og er rigtig stærk - og en målmand, der går forrest. Ellers er vi pattebørn, udtalte en tydelig skuffet Victor Fischer til Kanal 5 umiddelbart efter gårsdagens landskamp.

 

Denne udtalelse blev landstræner Åge Hareide kort efter bedt om at kommentere. Landstræneren var ikke imponeret af Victor Fischers udtalelse, og gav udtryk for, at der skulle være en alvorlig samtale med Victor Fischer. 

Efter spillerne havde været i omklædningsrummet tunede Victor Fischer endnu engang frem på skærmen. Denne gang på TV2. Her gav landsholdsspilleren udtryk for, at pattebørns-udtalelsen havde været forkert, og skuffelsen over kampens resultat var kommet forkert til udtryk.

 

Hvordan forholder det sig med landsholdspillernes udtalelser til pressen? Gælder ytringsfriheden ikke her?

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen forklarer:

Selvom spillerne ikke er ansat af DBU, så kan der ske en analog anvendelse af de ansættelsesretlige principper i visse dele af tilknytningsforholdet. Dette kan ses på baggrund af, at spillerne i forbindelse med landsholdsaktivitet er underlagt DBU´s instrukser og beføjelser. Spillerne optræder således heller ikke i deres respektive klubbers tøj og logo, men i DBU´s.”

Spillerne agerer på lige fod under DBU, som når de deltager i klubbernes aktiviteter, hvor der direkte følger et ansættelsesforhold af spillerkontrakten. DBU har således også tegnet arbejdsskadeforsikring for spiller, og de modtager også honorar for deltagelse i landsholdsaktiviteter.

 

De ansættelsesretlige principper omfatter bl.a. forpligtelsen for medarbejderen til at agere loyalt overfor arbejdsgiver såvel internt som eksternt. Men hvad med den føromtalte ytringsfrihed?

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen uddyber:

”Det er en almen fejltagelse at antage, at ytringsfriheden giver spillerne ret til at udtale sig om alt. Spillerne er på lige fod med ”almindelig ansatte” nødt til at respektere de ansættelsesretlige principper, som afskærer dem fra at udtale sig i pressen om interne forhold. Det indbefatter også, at spillerne skal respektere de interne rettigheder omkring udtalelser i pressen.”


Udtalelsen har fyldt en del i medierne efterfølgende, men det forventes ikke, at medfører konsekvenser for Victor Fischers fremtidige deltagelse på det danske landshold.

Sportsretsadvokat J. Bertel Rasmussen afslutter:

”Victor Fischer har selvfølgelig ret til at være skuffet efter et nederlag. Men han skulle have fulgt den tommelfingerregel, som også gjaldt da jeg spillede. Hvis man har noget at brokke sig over, så tager man det i omklædningsrummet”.

 


 

Fandt du denne artikel interessant

Så kan du på det varmeste anbefales sportsretsadvokatens bog ”For sportens skyld – et indspark fra et liv i sportsjura”. Bogen kan købes på SAXO eller ved henvendelse til en af vores medarbejdere. Bogen fås både som paperback og e-book.

 

Har du brug for rådgivning eller juridisk bistand?

Kontakt os i dag:

Tlf. nr. 70 25 21 15

København

Bredgade 30

1260 København

 

Svendborg

Mæglergaarden

Frederiksgade 1

5700 Svendborg

Kommentarer

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)Programmering:Shopbiz