Klubbernes brug af suspension som ansættelsesretlig straf


Det kom i Ekstra Bladet i går frem, at FC Nordsjælland havde valgt at suspendere Patrick Da Silva på grund af en bytur i weekenden. Den officielle udmelding fra FC Nordsjælland er:

 

”Det stemmer, at der har været en situation i weekenden, som ikke lever op til de forventninger, vi har til vores spillere. Vi håndtere det internt og har ikke yderligere at sige.”

 

Suspension er en tilkendegivelse fra klubben/arbejdsgiver om, at arbejdskraften ikke ønskes i en periode. Kontrakten/ansættelsesforholdets vilkår består i øvrigt uændret under suspenderingen. I fodbold betyder det typisk, at en suspenderet spiller ikke må deltage i aktiviteter med resten af holdet i suspensionsperioden, men spilleren modtager stadig løn. Dermed har spilleren også en forpligtelse til at holde sig i form og træne.

 

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt uddyber:

 

”Suspendering anvendes i det ”normale” arbejdsliv primært i opsigelsesperioder, men i sportens verden ser man det brugt som klubber/arbejdsgivers straf til spillere, som har trådt ved siden af klubbens retningslinjer. Her kommer sportsretten kombination af jura og særegne ansættelsesforhold til udtryk. Klubben kan eller ønsker måske ikke at ophæve kontrakten med spilleren, men signalerer med suspenderingen, at opførelsen ikke er acceptabel, hvis spilleren vil være en del af holdet/arbejdspladsen.”

 

Det er set, at klubber har anvendt suspendering, som en metode til både at presse spillere til forlængelser eller lønnedgang. Klubben tvinger med suspenderingen spilleren væk fra fællesskabet, og til at træne alene uden udsigt til deltagelse i kamp. Dette til tider kombineret med, at spilleren ikke modtager sin løn, presser spilleren til at gå med til klubbens ønsker.

 

Den internationale sportsdomstol CAS traf i efterår 2016 afgørelse om, at der var grænser for klubbers adgang til at efterlade spillere til selvtræning.

 

I den konkrete sag drejede det sig om den albanske spiller Sebino Plaku, som var sat til at selvtræne af sin polske klub Slask Wroclaw. Suspenderingen skyldtes angiveligt, at Plaku skulle opnå sit tidligere sportslige niveau inden han igen kunne blive en del af førsteholdstruppen.

CAS fandt dog, at Plaku havde bevist, at suspenderingen skyldtes, at han ikke ville acceptere en lønnedgang, hvorfor klubben ikke var berettiget til at fjerne Plaku fra holdets træning. CAS gik endda så langt, at sportsretsdomstolen kaldte behandlingen af Plaku for rystende.

 

Sportsretsadvokat Adam Ringsby-Brandt slår fast:

 

”Nu er der intet der tyder på, at FC Nordsjælland er uberettiget i suspenderingen af Da Silva, og der er ikke kommet noget frem om hvor længe Da Silva er suspenderet. I sagen med Plaku modtog spilleren ikke løn i store perioder, så de 2 sager er ikke sammenlignelige. Men de viser meget godt det spændingsfelt der er i den sportsretlige ansættelsesret.”

Kommentarer

Leave a Reply



(Your email will not be publicly displayed.)



Programmering:Shopbiz