Har Tennis Integrity Unit forsømt sine forpligtelser?


Tennis er en af de sportsgrene, der er hårdest ramt af matchfixing. Det skyldes, at der er høje udgifter forbundet med udøvelse af sporten og, at den primære indtægtskilde som udgangspunkt er pengepræmier fra vundne turneringer. Sponsorindtægter rækker i langt de fleste tilfælde udelukkende til, at spilleren kun lige akkurat kan få økonomien til at hænge sammen. Der er således ikke meget tilbage til atleten, når rejser, hotelophold og lign. er betalt. En manipuleret kamp, eller sågar kun et enkelt sæt kan derfor være et væsentligt supplement til de øvrige indtægter.

 

I januar måned udsprang der et hav af artikler i ind og udland på baggrund af en lækket rapport, fremført af BBC og Buzzfeed, hvoraf fremgik, at TIU (Tennis Integrity Unit) havde undladt at reagere over for flere potentielle sager om matchfixing. TIU udsendte straks herefter en pressemeddelelse, hvor de nægtede at skulle have undladt at forfølge oplysninger.

 

Sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussen udtaler til sagen: ”Matchfixing er en af sportens helt store forbrydelser, der ofte sanktioneres med udelukkelse på livstid. Mistanke om matchfixing er derfor ikke tilstrækkeligt, til at hænge den enkelte atlet ud i offentligheden”.

 

Det bemærkes, at det ofte er meget små udsving i tenniskampe, der kan medføre et ændret resultat. Atleten behøver ikke at slå bolden mere end et par centimeter ud eller sætte lidt færre første server, ligesom det ofte kun er én person der skal overvindes. Disse forhold gør tennissporten til et let offer for manipulation, og giver modsat anti-matchfixing organerne sved på panden.

 

Det må selvfølgelig antages, at TIU i denne forbindelse har iværksat de nødvendige undersøgelser, på baggrund af de oplysninger de har modtaget. Det er op til TIU at vurdere, hvornår de mener de har fremskaffet tilstrækkeligt bevis for, at den pågældende atlet har involveret sig i matchfixing.

 

Sportsretsadvokaten afslutter: ”Hvis det viser sig, at TIU på baggrund af grundige undersøgelser, har undladt at forfølge sager, i tilfælde hvor de antageligt ville være i stand til at løfte beviskravet i henhold til ATP’s bevisregel ”preponderance of the evidence”, så står tennissporten med et kæmpe problem”.

 

Fandt du denne artikel interessant? Så kan du på det varmeste anbefales bog "For Sportens Skyld - et indspark fra et liv i sportsjura".  Bogen fås som paperback og E-book og kan købes på SAXO eller ved henvendelse til en af vores medarbejdere.

 

Har du brug for rådgivning eller juridisk assistance? Kontakt os i dag:
70 25 21 15 –
mail@bertelrasmussen.dk

 

København:
Bredgade 30
1260 Kbh K

 

Svendborg:
Mæglergaarden
Frederiksgade 1
5700 Svendborg

Programmering:Shopbiz